Αντώνης Λιβιεράτος

HOME

[Νέα] [Βιογραφία] [Δισκογραφία..] [Εκτός Δισκογραφίας] [Φωτογραφίες] [Γκρουπ] 

[Συναυλίες] [Downloads] [Οι πίσω σελίδες][Κείμενα & Συνεντευξεις] [Επικοινωνία] [Σύνδεσμοι]

 

Hovercar

 

 Ένα κείμενο του Αντώνη Λιβιεράτου (σε μορφή γράμματος προς τον Αη Βασίλη) γραμμένο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2000.

 -Αντί εισαγωγής

"Το κομμάτι αυτό γράφτηκε λόγω της διαθεσιμότητας του μέσου. Δεν υπάρχει άλλο μέσο αυτή τη στιγμή που να σου δίνει την ευκαιρία να διαθέσεις κάτι την στιγμή που θέλεις και να το αποσύρεις τη στιγμή που θέλεις"        

Αντώνης Λιβιεράτος

(μιλώντας για το Hovercar στη Χάρη Ποντίδα. Εφημερίδα "τα Νέα", 1/2/2000)


Το κομμάτι του Αντώνη Λιβιεράτου Hovercar (βασισμένο εν μέρει στα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα) ήταν διαθέσιμο δωρεάν (σε μορφή ΜΡ3) απο τo Web-περιοδικό  babylon.gr απ' τις 10 Δεκέμβρη 1999, ως την Πρωτοχρονιά του 2000 και απευθυνόταν στον Αη Βασίλη.  Δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ποτέ σε δίσκο. Νομίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσετε τα "πως" και τα "γιατί" της ιστορίας, είναι να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο- γράμμα προς τον Αη Βασίλη που συνόδευε το κομμάτι. 

-Το κείμενο
   Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος κι εγώ μαθητής των πρώτων τάξεων του δημοτικού, είχα ένα βιβλίο -που τον τίτλο του δεν θυμάμαι πια-, που προσπαθούσε να συνοψίσει στις λίγες σελίδες του την, μέχρι τότε, ιστορία του αυτοκινήτου. Εκεί ανάμεσα σε φωτογραφίες αυτοκινήτων ήδη κλασικών κι άλλων που αποτελούσαν την τότε αιχμή της τεχνολογίας της αυτοκίνησης φιγουράριζε και η ζωγραφιά του φανταστικού "αυτοκινήτου του 2000":Ήταν ένα hovercar που φαινόταν να πετάει χαμηλά σ' έναν απέραντο αυτοκινητόδρομο με φόντο τα, σε σχήμα μανιταριού, σπίτια μιας μακρινής πολιτείας.
   Ομολογώ πως τα σπίτια- μανιτάρια μ' άφηναν και συνεχίζουν να μ' αφήνουν τόσο αδιάφορο όσο και τα ρούχα απο γιαλιστερό πολυεστέρα (που αποτελούσαν ένα ακόμα συστατικό του οράματος του "κόσμου του 2000" όπως αυτό σερβιριζόταν στα τότε παιδιά). Το hovercar, όμως, ήταν και είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.
   Τριάντα και βάλε χρόνια τώρα έζησα με την βεβαιότητα ότι το 2000 θα οδηγώ ένα τέτοιο. Αυτό είναι και το δώρο που έχω ζητήσει απ' τον Αη Βασίλη για την φετεινή πρωτοχρονιά. Το θέλω ασημί κι αστραφτερό. Το θέλω με πηδάλιο αεροπλάνου αντί για τιμόνι. Το θέλω με δυό τουρμπίνες, να σπάει το φράγμα του ήχου στη Βουλιαγμένης τα μεσάνυχτα κάνοντας θρύψαλα τα τζάμια των φρεσκοπλυμένων Gti των φλώρων που ετοιμάζονται να κοντραριστούν στη Βούτα. Το θέλω να ταξιδεύει πιο γρήγορα απ' τη σκέψη μου.
   Κι αν τα χαράματα της πρωτοχρονιάς δεν βρω τα κλειδιά του κάτω απ' το Χριστουγεννιάτικο δέντρο όλοι οι κατασκευαστές του προαναφερθέντος οράματος (Αη Βασίλης, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, πολιτικάντηδες, βιομήχανοι, διαφημιστές, δάσκαλοι και κουστουμάκηδες τεχνοκράτες της NASA) θα 'χουν ν' αντιμετωπίσουν κάτι πολύ χειρότερο απ' την -ούτως ή άλλως δεδομένη- περιφρόνησή μου: Την οργή του παιδιού που διαπίστωσε ότι το κορόιδεψαν.
  Το κομμάτι "HOVERCAR" φιλοδοξεί να φρεσκάρει την μνήμη του περί ου ο λόγος Αγίου. Ως εκ τουτου δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ στα δισκάδικα (αν κάποιο τους είχε τον Αη Βασίλη για πελάτη θα το ξέραμε). Θα κινηθεί στους σαφώς πιο ρευστούς χώρους του Δικτύου και των FM, μέχρι, φυσικά, την Πρωτοχρονιά οπότε και θα αυτοκαταστραφεί.


Αντώνης Λιβιεράτος
Δεκέμβρης 1999 

Υ.Γ.:
Καλή Χρονιά!

...Σημείωση:
Το Hovercar δεν ήρθε ποτέ. Ο Λιβιεράτος είναι στ' αλήθεια πολύ τσαντισμένος. Ο Αη Βασίλης (αν υπάρχει) καλά θα κάνει να εξαφανιστεί.
 
Πίσω στα "Κείμενα και συνεντεύξεις"

 

livieratos.gr, v4.0/ copyright: Αντώνης Λιβιεράτος 2006/  Σκίτσα & Εικόνες: Ελένη Πιπίνη

English version