Αντώνης Λιβιεράτος

HOME

[Νέα] [Βιογραφία] [Δισκογραφία..] [Εκτός Δισκογραφίας] [Φωτογραφίες] [Γκρουπ] 

[Συναυλίες] [Downloads] [Οι πίσω σελίδες][Κείμενα & Συνεντευξεις] [Επικοινωνία] [Σύνδεσμοι]

 

Κόκκινος Ουρανός/ Η Οδύσσεια ενός τραγουδιού

 

  Ο "Κόκκινος Ουρανός"  γράφτηκε και ηχογραφήθηκε απ' τον Αντώνη Λιβιεράτο  για πρώτη φορά τον Μάρτη του 1998 για να συμπεριληφθεί στη συλλογή "Pocket Ozonizer", που είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς. Η στιχουργική του ιδέα είχε προέλθει απο το δωδεκάλεπτο οργανικό  "Κόκκινο, το ίδιο ακριβώς κόκκινο με τον ουρανό" που είχε ήδη περιληφθεί ως bonus track στο "Μικρό Κίτρινο Promo", λίγους μήνες νωρίτερα. (Ο μηχανισμός μέσω του οποίου ένα στιχούργημα προκύπτει απο ένα οργανικό κομμάτι παραμένει γνωστός μόνο στον ίδιο τον μουσικό, ο οποίος αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού). Έτσι, το νέο τραγούδι απέκτησε τον τίτλο "Κόκκινος Ουρανός, συνέχεια" ακριβώς για να δηλώσει την συγγένειά του με τον υποτιθέμενο πρόγονό του. 

  Έναν χρόνο αργότερα, ο ίδιος ο Λιβιεράτος, αποφασίζει να αναθεωρήσει το κομμάτι για το επερχόμενο ΕΡ του, που τιτλοφορείται φυσικά "Κόκκινος Ουρανός" (πολύ πρωτότυπο, δεν βρίσκετε;). Η καθαρά ηλεκτρονική βάση της αυθεντικής εκδοχής, ενισχύεται απο τα ζωντανά τύμπανα του Μάριου Σαρακηνού, και τα βιολιά του Γιώργου Κίτσιου. Ο ίδιος ο Λιβιεράτος προσθέτει μερικά μέρη κιθάρας στα ήδη υπάρχοντα. Το τραγούδι παίρνει σχεδόν επικές διαστάσεις, αποκτά καινούργια δομή και φτάνει πλέον σε διάρκεια τα εφτάμιση λεπτά. Ο συνθέτης του αποφασίζει να μην ξανασχοληθεί μαζί του και επισφραγίζει την απόφασή του αυτή με νέο υπότιτλο: "Κόκκινος Ουρανός, τέλος".

  Ταυτόχρονα ο Άκης Μπογιατζής παρουσιάζει στο ίδιο ΕΡ, την δική του εκδοχή του κομματιού αναπρογραμματίζοντας την ρυθμική βάση της αρχικής εκδοχής και ρίχνοντας περισσότερο βάρος στον ρόλο των  synthesizers . ("Κόκκινος Ουρανός, Sigmatropic mix").

  'Ομως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ! Ενθουσιασμένος  απο την live εκδοχή του κομματιού, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, ο Λιβιεράτος κάπου γύρω στον Νοέμβρη του 1999, αποφασίζει ότι το κομμάτι πρέπει να επανηχογραφηθεί! Ξεγλιστράει απ' την δέσμευσή του να μην το ξαναγγίξει επινοώντας έναν νεο υπότιτλο ("Κόκκινος Ουρανός, μετά το τέλος"), και ταλαιπωρεί τους φίλους και συνεργάτες του Στάθη Ιωάννου, Άκη Μπογιατζή, Γιώργο Κίτσιο και Μάριο Σαρακηνό οδηγώντας τους στο στούντιο για μια σχεδόν εκ του μηδενός ηχογράφηση. Το (οκτάλεπτο!) προϊόν της νέας αυτής δοκιμασίας, στο οποίο το ηλεκτρονικό στοιχείο έχει συμπιεστεί μέχρις εξαφάνισης, μπορεί κανείς ν' ακούσει στο διπλό νέο CD του Λιβιεράτου "Το Πλαστικό Κουτί".

  Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και μια σύντομη εκδοχή της νέας εκτέλεσης για τις ανάγκες του video-clip  που γύρισε ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης για το κομμάτι (με 3D-Animation απο τον Φίλιππο-Dr.Drill-Ανθιμίδη), με τον όχι και πολύ σύντομο τίτλο "Κόκκινος Ουρανός, μετά το τέλος (video-edit)".

Υστερόγραφο: Ο Συντάκτης αυτής της σελίδας ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να την ενημερώσει ΠΟΤΕ  ΞΑΝΑ!

 

Ευρετήριο των εκδοχών του κομματιού

Τίτλος, υπότιτλος

Δίσκος

 Ημερομηνία
Κόκκινο, το ίδιο ακριβώς κόκκινο με τον ουρανό* Το Μικρό Κίτρινο Promo     12/1997 
Κόκκινος Ουρανός , συνέχεια

Pocket Ozonizer                

4/1998 
Κόκκινος Ουρανός ,τέλος

Κόκκινος Ουρανός              

6/1999
Κόκκινος Ουρανός, sigmatropic mix

Κόκκινος Ουρανός              

6/1999 
Κόκκινος Ουρανός, μετά το τέλος

Το Πλαστικό Κουτί            

4/2000 
Κόκκινος Ουρανός, μετά το τέλος, video-edit

                       -              

4/2000 

*Πρόκειται στην πραγματικότητα για διαφορετικό κομμάτι. Η συγγένειά του  με τα επόμενα εξαντλείται στον τίτλο.

Πίσω στις "Πίσω Σελίδες"

 

livieratos.gr, v4.0/ copyright: Αντώνης Λιβιεράτος 2006/  Σκίτσα & Εικόνες: Ελένη Πιπίνη

English version